Új felállásban és új dalokkal tér vissza a Qualitons! Hír

The Qualitons

Hirdetés

Nem bírta sokáig közös zenélés és a közönség nélkül az utóbbi évek egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó The Qualitons. Több mint másfél év kihagyás után most két vadonatúj dallal (Óceán, Te utad) jelentkeznek, amit egy különleges talkshow díszletben mutatnak be egy live session keretében, így a zenei irányon kívül megmutatják azt is, hogyan működnek jelenlegi felállásukban.

A Qualitons pályája csúcsán, tavaly tavasszal jelentette be feloszlását. A hír azért is volt meglepő, mert hosszú idő után épp ekkorra kezdett beérni munkájuk gyümölcse. Az áttörésben segítségükre volt több, a sajtót is hamar körbejáró sztori. Egyrészt a Red Hot Chilli Peppers tagjai a szállodai szobájukból hallották meg a közelben koncertező zenekart, és úgy megtetszett nekik a zenéjük, hogy be is ugrottak a koncertre, sőt, még egy CD-t is kértek a srácoktól. De nem ez volt az egyetlen olyan mozzanat, ami a nemzetközi elismertség felé terelte a Qualitonst. 2019-ben az első magyar zenekarként kaptak meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP ikonikus stúdiójába, de felléptek a texasi SXSW fesztiválon is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték, illetve a nemzetközi showcase fesztiválok állandó vendégeivé váltak. Három nagylemez után 2019-ben jelentették meg Kexek című EP-jüket, amivel a legendás Kex zenekar előtt tisztelegtek. Az album elsöprő sikert aratott, tulajdonképpen az összes fontosabb médium év végi listáján helyet kapott, és a szakmai siker után végre érezhető volt, hogy a közönség érdeklődése is megnövekedett. A Kexeket dupla teltházas koncerten mutatták be élőben a Trafóban.

A Qualitons előtt tehát egy hazai- és nemzetközi szinten is nagyon izgalmas év állt, egészen addig, míg be nem ütött a Covid, és tulajdonképpen szertefoszlott minden tervük. Hosszú gondolkodás után 2022. áprilisában jelentették be feloszlásukat. A zenekar tagjai közül azonban többen továbbra is összejártak jammelgetni, a dolog pikantériája, hogy akkor is épp próbára tartottak, mikor olvasták a hírt, hogy feloszlottak.

Hamar rájöttek, hogy amint nincs rajtuk nyomás, rögtön könnyebben gurulnak ki a dalok. Mindig is inkább alkotói közösségként definiálták magukat, mintsem zenekarként, így a Qualitons új szakaszába G. Szabó Hunor már nem csatlakozott be, viszont állandó tagként beszállt Weil András, aki a többiekhez hasonlóan szintén multiinstrumentalista, emellett a produceri feladatokat is ő látja el. Illetve nem mellesleg annak idején a KEXP-be is ő ment a srácokkal. Jelenleg tehát Boros Levente (dobok/vokál), Hock Ernő (basszusgitár/vokál), Menyhei Ádám (billentyűk/vokál), Szőke Barna (gitár/vokál) és Weil András (billentyűk/gitár/ütősök/vokál) alkotják a Qualitonst, és a “klasszikus” felállás helyett többszólamú vokálokkal operálnak - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy frontember helyett mindannyian énekelnek. Saját bevallásuk szerint olyan termékeny időszakát éli a zenekar, hogy azonnal két lemeznyi dalt is írtak. Erről Hock Ernő a következőképp mesél:

“Rájöttünk, hogy minden könnyebben megy, ha nincsenek elvárásaink, és nem feszülünk rá arra, hogy ha melyik akkordot kell ahhoz játszani, hogy többen meghallgassák a dalt. Az elmúlt másfél évben beláttuk, hogy egyszerűen csak szeretünk együtt zenélni.”

A következő sorlemez a tervek szerint jövő tavasszal jelenik meg, és májusban a Magyar Zene Házában is bemutatják az új anyagot, amelyről Boros Levente a következőképp mesél:

“Úgy érzem, hogy most tényleg minden téren szabadjára engedtük magunkat. Mindannyian sokféle zenét hallgatunk, sőt, sokan többfélét is játszunk más zenekarokban, most pedig úgy döntöttünk, szabad a pálya, bármi jöhet! A végeredmény valahogy mégis sokkal nyugisabb és letisztultabb. Pedig lesz itt minden: afrobeat, hiphoposabb cucc, de elektromos hangszerelésű, 80-as évekbeli bűnüldöző sorozatzene is.”

A Qualitons karrierjében tehát új fejezet nyílik, amelyből most ízelítőt is mutatnak két vadonatúj dal élő verziójával, amelyet a Cineast csapata készített - szóljon az Óceán és a Te utad.

 

Qualitons

Kapcsolódó

AWS: megjelent a legújabb single a májusban érkező nagylemezről Hír

AWS - Fények nélkül Megjelent a negyedik single az AWS új, májusban érkező, ebben a felállásban első lemezéről melynek címe Fények Nélkül. Tokay Péterrel forgatott a zenekar videoklipet a dalhoz. “Régóta dolgozunk az AWS zenekarral, és klipkészítés tekintetében mindig az egyik legrugalmasabb és legkreatívabb zenek

Tiszta lappal indítja az évet a Woodstock Barbie Hír

Woodstock Barbie - Clean Sheet Az újrakezdés nehéz ügy, de mindig csak addig nehéz, amíg bele nem kezdünk. A Woodstock Barbie decemberben még erősebben tért vissza, és végre itt az új daluk, a Clean Sheet, egy igazán nem mindennapi klippel.  A Woodstock Barbie még nyár elején búcsúzott el előző énekesnőjüktől, de hamar megtalá

Itt egy újabb kiadatlan Linkin Park szám, április 12-én érkezik az kiadvány! Hír

Linkin Park – Friendly Fire A generációs himnuszokat összegyűjtő Linkin Park április 12-én mutatja be karrierje első legnagyobb slágereit Papercuts (Singles Collection 2000-2023) címmel. A 2020-as Hybrid Theory (20th Anniversary Edition) és a Meteora (20th Anniversary Edition) tavalyi rajongói lelkesedése végül arra inspirá

Tim is Now - Visszatér az alapokhoz a Brains új dala Hír

Brains - Time is now Megjelent a Time is now, amely a „régi” Brainst idézi hangulatában és hangzásában is, a hozzá készült klip pedig igazán formabontó lett. „A kezdeti zenei stílusunkra jellemző, keményebb hangzású drum ’n’ bass dalról van szó. Visszatértünk az alapjainkhoz és az angol nyelvhez is, és állandó társ