„Végtelenben táncolva elveszünk a mostban” – megjelent a perpētuum új dala és klipje Cikk

perpētuum - Napban

Hirdetés

Szuggesztív új dallal és első magyar nyelvű videóklipjével jelentkezik az elektronikus fűszerezésű alt-popban utazó perpētuum. A közelgő őszi melankólia tökéletes ellenszereként megérkezett a Napban című újdonságuk, mely izgatott lüktetéssel hív táncba, miközben a mulandóságot állítja szembe a végtelennel. A dalhoz a Cannes-t is megjárt Szelestey Bianka rendezésével forgattak látványos klipet, többek között egy lyukkamera segítségével.

A műfajok játszóterén szabadon kísérletező zenekar 2017-ben jazzkvartettként indult, majd 2019 júniusában lett teljes Girincsi Fruzsina (ének), Takács Dániel (gitár), Sárosi Áron (basszusgitár) és Telek Attila (dob) négyeseként. Több single és egy EP után áprilisban jelentették meg első, White Canvas című nagylemezüket, és máris gőzerővel dolgoznak az új zenéken:

„Rengeteg munkánk és erőnk volt a White Canvas-ben, de ahogy a Napban című dalunk is robog előre, úgy robogunk mi is. Ez a dal egy kicsit más a nagylemezhez képest, mindenképp elmondható róla, hogy valami újnak a kezdete– árulta el Ati.

A Napban megszületése egy igazi ihletett pillanat volt Fruzsi számára. A kezdeti zongora-ének verzió szinte kigurult belőle, ezt színezte tovább egy elektronikus alappal, majd a fiúk teremtették meg az igazi „Napban-érzést” a ritmikusan eltolt gitárral, a dobbal és a basszus szintetizátorral. Utóbbi egy izgalmas új íz a zenekar boszorkánykonyháján, és újdonságnak számít a magyar nyelv is. A tavasszal megjelent albumon már helyet kapott pár magyar szerzemény, de Fruzsi mostanra szokott bele igazán az ezzel járó „meztelenségbe”:

„Olyan érzés mintha a bőröm alá látna a hallgatóság. Mégis, az utóbbi időben azt vettem észre, hogy egyre szabadabbnak érzem magam ebben az őszinte közegben, és sokkal közelebb tudok kerülni a közönséghez. Azáltal, hogy én megnyílok, ők is megnyílnak előttem.”

A perpētuum dalaiban egyszerre van jelen egyfajta szembenézés a saját mélységeinkkel és a bizakodás felemelő érzése is - ez alól a Napban sem kivétel. Azt a lüktető érzést testesíti meg, ami visz előre, és szenvedélyes, mantraszerű szövegét hallva az ember óhatatlanul hozzákapcsolódik. Fruzsi így foglalta össze a dal esszenciáját:

„A létezésünk egy ősi formáját szerettem volna reflektorfénybe hozni, amikor még az archetípusok, a természet képei határozták meg az életünket. Az volt a célom, hogy a különböző metaforák segítségével a mulandóságot állítsam szembe a végtelennel. Megjelennek benne fontos szimbólumok, mint a Nap, a szív, a fény, a láng vagy az árnyék. A Napban egy intenzív lebegés a létezésünk körül, ahol a tünékenység végtelenjében táncolva elveszhetünk egymásban.”

A dal különleges videóklippel debütál, melyet egy premier előtti vetítésen már el lehetett csípni a zenekar és az Alas! közös estéjén a Három Hollóban. A rendező Szelestey Bianka volt, aki idén Hajszálrepedés című kisfilmjével egyedüliként képviselte Magyarországot a 75. cannes-i fesztiválon. A klipben a mondanivalót egészen absztrakt módon támasztja alá és egészíti ki a titokzatos látványvilág:

A videóklip a fény-árnyék kapcsolatát boncolgatja. Amiről azt hisszük, hogy meghatároz, hogy láthatóvá tesz bennünket, az valójában eltüntet, láthatatlanná teszi a valódi énünket. A kétnapos forgatáson a fény-árnyék kapcsolatával kísérleteztünk, és ezt a kísérletezést erősítette a lyukkamera használata is.”

A perpētuum korábban a Babel Laureate World-Jazz Verseny nyerteseként bemutatkozhatott Hollandiában is, ahova a tervek szerint még idén visszatérnek egy újabb turné erejéig. Emellett dolgoznak egy új kislemezen, és egyéb meglepetésekkel is készülnek. Legközelebb október 28-án, Budapesten, a Király utcai K11-ben lehet velük élőben találkozni.

 

perpētuum

 

 

Kapcsolódó

Az Evergrey és az Amorphis világát idézi meg a From The Sky új dala Cikk

From The Sky: Antarktika Második lemezének címadó dalához készített videóklipet a From The Sky. A budapesti szimfonikus, extrém metal zenekar 2023 tavaszán jelenteti meg szóban forgó új albumát a H-Musicnál. Jövő tavasszal Antarktika címmel jelenik meg a From The Sky második albuma, a 2021 szeptemberében kiadott REX foly

A Massive Attack egykori énekesnőjével kooperált a Belau Cikk

Belau feat. Sarah Jay Hawley - Unimaginable Az Európa-szerte sokat koncertező zenekar, most a Massive Attack Mezzanine című lemezének női hangjával, Sarah Jay Hawleyval alkotott. Ennek végeredménye lett az ’Unimaginable’, amelynek lélegzetelállító klipjében a Besúgóból is ismert Szász Júlia szerepel. A friss dal álomszerű hangulatával próbá

Új dallal tért vissza a feltörekvő tehetség, Nicky Youre Cikk

Nicky Youre - Eyes On You Megérkezett a fiatal, feltörekvő tehetség, Nicky Youre legújabb dala, amely az ”Eyes On You” címet kapta. A fülbemászó dalban Nicky arról énekel, milyen érzés első pillantásra fülig szerelembe esni valakivel. A dalhoz videóklip is készült, amelyben Nicky-t láthatjuk, ahogy a szomszéd macskájára v

40 éves lett minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma a "Thriller" Cikk

Michael Jackson - Thriller 40 Megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli Michel Jackson legendás albuma, a ”Thriller”. Ebből az alkalmából a Sony Music, az Estate of Michael Jackson szervezettel karöltve kiadta a ”Thriller 40” című albumot, amelyen az énekes már jól ismert remekművei mellett, eddig soha nem hallott különlegessége