Csütörtökön indul Budapest legnagyobb világzenei fesztiválja! Cikk

Budapest Ritmo 2022

Hirdetés

Április 7–10. között végre újra személyesen találkozhatunk a Budapest Ritmo-n az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és a Toldiban. A világzenei fesztivál megújult arculattal, saját gyártású zenei filmekkel, dokumentumfilmekkel, zene- és filmipari konferenciával, és persze rengeteg koncerttel vár. A világzene legnagyobb sztárjai – mint Liraz (Izrael) vagy Amadou & Mariam (Mali) – adnak nagykoncertet, a Szimpla Kertben pedig ingyenes showcase-koncertek várnak a szcéna friss tehetségeitől. A fesztivál a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Hangvető szervezésében valósul meg.

Idén több mint 20 országból érkeznek a Ritmo fellépői, akik nagyszínpados koncertekkel, meghitt showcase-előadásokkal és felszabadult DJ-szettekkel várják Budapest zenerajongóit.

Április 7. Csütörtök: showcase-koncertek és zenei filmpremier

Csütörtökön a Szimpla Kert bensőséges hangulatú színpadán hat fellépővel találkozhatsz. A több tucat pályázó közül a szakmai zsűri olyan fellépőket választott ki a showcase-programba, akik készen állnak rá, hogy meghódítsák a nemzetközi színpadokat.

Fellép a magyar indie-folkot játszó Lanou, a közép-európai városi népzenét űző Times New Román és a kanadai–magyar Sophie Lukacs, aki az egyetlen hazai kora-művésznő. Showcase-koncertet ad továbbá a lengyel hegedűs duó, a Sekunda és a feminista a cappella trió, a Rođenice is. A koncertek után autentikus lengyel táncházra vár a műfaj legjobb zenekara, a Tęgie Chłopy. A showcase-programra ingyenes a belépés, várunk a Szimpla Kertben!

A fesztivál első napján mutatjuk be először mozivásznon a 2021-es Ritmo Zenés Filmeket. Olyan online streamelt filmek elkészítésére kértünk fel magyar zenekarokat és rendezőket, melyek önmagukban, művészeti alkotásként is megállják a helyüket.

Csütörtökön négy filmet mutatunk be: látható lesz a Mordái koncertfilmje Reisz Gábor és Szimler Bálint rendezésében, a Dresch Vonós Quartet filmje Damokos Attila rendezésében, az Odd ID zenés filmje, amit Szilágyi Fanni rendezett, valamint egy különleges, 3D mapping technikával készült film Cserepes Károly zenéjével, amit Karcis Gábor és Kálmán Mátyás alkottak.

Április 8. Péntek: Nagykoncertek, dokumentumfilmek, közönségtalálkozó

Pénteken jönnek a headlinerek koncertjei: a világzene legnagyobb nevei az Akvárium Klub három színpadán lépnek fel. Itt lesz Amadou & Mariam – ők a mali zene legnagyobb sztárjai, lemezeik producere nem más, mint Manu Chao. Jön Damir Imamović, aki a sevdah királya, a balkáni zene fájdalmas dalainak legnagyobb férfi énekese. Fellép még a délolasz Kalàscima, a luszofón Ayom, a lengyel a cappella trió, a Sutari, és a fergeteges energiájáról híres Besh o droM is.

A koncertek előtt a Toldi Moziban három vetítés vár: adják az előző nap bemutatott 2021-es Ritmo Zenés Filmeket, a Repülj madár, repülj… c. dokumentumfilmet a magyar táncházmozgalom történetéről, és egy gyönyörű portugál zenei filmet is a fado hagyományáról: a Silêncio – Lisszabon hangjai vetítése után a rendezővel és a filmben szereplő zenészekkel lesz közönségtalálkozó.

Este a Toldi Klubban afterozunk: a török AhmetJah csap a lemezek közé.

Április 9. Szombat: Headlinerek, filmvetítések és afterparty

Pénteken folytatjuk a nagykoncertek sorozatát: az Akvárium három színpadán a legnagyobb világzenei sztárok lépnek fel. Jön az izraeli–perzsa Liraz, aki fantasztikus színpadi kiállásával, retro iráni popzenével és ősi perzsa dallamokkal varázsolja el a közönséget. Itt lesz a portugál António Zambujo, a legnagyobb férfi fado-énekes, és fellép a világklasszis Boi Akih is, akik fúziós jazz-zenéje a magyar Kis Dodó furulyajátékával lesz teljes. Koncertet ad még a bosnyák Divanhana, Hannah James és Toby Kuhn cselló-harmonika duója, és különleges felállásban játszik a Random Trip: Palya Beával, Borbély Mihállyal, Lukács Miklóssal és a Mörkből ismert Zentai Márkkal.

A Toldi Moziban szombaton is megtekinthetőek a ‘21-es Ritmo Zenés Filmek, még egyszer vetítik a Silêncio – Lisszabon hangjai filmet, valamint adják a The Soil – A mi földünk című gyönyörű lengyel zenei dokumentumfilmet is, mely után a rendező válaszol majd a közönség kérdéseire.

A napot a Toldi Klubban zárjuk: az afterpartyról a Savages y Suefo gondoskodik.

Április 10. Vasárnap: Filmbemutató Devával és az Uljana Quartettel

A vasárnap a filmeké. Ezen a napon lesz a bemutatója a 2022-es Ritmo Zenés Filmeknek: az ambient-folk énekesnő, Deva filmjét Bajor Marcell rendezte, Szemerey Bence pedig írta és fényképezte. Az Uljana Quartet zenei filmjét Korom Anna és Fecske Flóra alkották. Várunk a premierre a Toldi Moziban!

Vetítik még a Repülj madár, repülj… című zenés dokumentumfilmet, amelyben Simon Broughton újságíró szemén keresztül ismerheted meg a magyar táncházmozgalom alakjait, és az Agonia című lengyel filmet is, amelyben a világhírű zenész, Adam Strug kalauzolja a nézőket a lengyel népi kultúra világában.

A vasárnapot – és egyben a 2022-es Budapest Ritmo-t – Cyborg Templar DJ-szettjével zárjuk a Toldi Klubban. Várunk egy fergeteges fesztiválzáró bulira!

Amit még nem láttál – Budapest Ritmo 2022

A Budapest Ritmo világzenei fesztivál – ez a te műfajod, ha valami frissre vágysz, ha keresed a kompromisszumot a kulturális gyökerek és a modern látásmód között. Ebben a fúziós műfajban jazz, elektronikus zene, pop, és sok más keveredik a világ népeinek hagyományos, ősi dallamaival. Teret kapnak benne a tradicionális hangszerek, énekstílusok, és új értelmezésben élnek benne tovább a hagyományok – úgy, hogy ez a modern hallgatóknak is friss, releváns marad.

Táncold ki magad, mélyedj el, frissülj fel – élvezd az új felfedezések, váratlan találkozások élményét! Várunk április 7–10. között az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és a Toldiban.

Budapest Ritmo 2022 részletes program >>>

 

Budapest Ritmo

Kapcsolódó

Sziget 2024 Colosseum: látványos fénydekoráció és teljes fellépősor Cikk

Sziget 2024 Colosseum Az ókori amfiteátrumokat idéző díszletével az egyik leglátványosabb építmény, az alternatív elektronikus zene nemzetközi krémjét és hazai kedvenceit felvonultató programjával pedig egy kihagyhatatlan partiközpont a Szigeten a Yettel Colosseum. Idén a kívül-belül izgalmas dizájnelemek és a legkorsz

Fashion Show és VIP varázs a Balaton Soundon Cikk

Balaton Sound 2024 fashion show Lakatos Márk ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákkal egy nappal chilles, éjszaka vibráló divat közösségi téren, a Fashion Hub-ban is találkozhatunk, feldobva az outfitet akár egy VIP-es partizáshoz. Lakatos Márk évek óta visszatérő partyarc a

Akvárium10: Bonobo, DJ Premier, Paolo Nutini, Skream, Russ, Kakkmaddafakka, City Morgue és még sokan Cikk

Akvárium10: Bonobo, DJ Premier, Paolo Nutini, Skream, Russ, Kakkmaddafakka, City Morgue és még sokan 10 évvel ezelőtt, 2014-ben nyitotta meg kapuit a főváros egyik legnagyobb klubja, ami azóta számos koncert, rendezvény és party helyszínéül szolgált. Ma már a beváros megkerülhetetlen helyszíne, ahova jó érzés a nyári napsütésben kiülni egy koktélra, vagy hétvégén leugrani egy koncertre. A 10. éve

A művészet a Dunakanyarban nyaral - június 20-án startol a VéNégy Fesztivál Cikk

június 20-án startol a VéNégy Fesztivál Meseszép környezetben, gazdag összművészeti programmal hívja a kultúra szerelmeseit Nagymarosra a június 20. és 23. között megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál. A színházi és zenei produkciókon túl kreatív alkotói workshopok, sportprogramok, táncház, exkluzív vezetett gyárlátogatás, szépségműhely