Dokumentumfilm készült a Fran Palermo frontemberéről Hír

Hirdetés

Az indexes Szőke Barna és Szilli Tamás filmjét Henri Gonzóról, a Fran Palermo frontemberéről legelőször a Bánkitó Fesztiválon mutatják be. Henri Gonzo 2011 végén alapította meg a Fran Palermo zenekart, ami egyedi felállásának és a hazai színtéren egészen különleges megszólalásának köszönhetően a 2010-es évek egyik legnépszerűbb magyar zenekarává nőtte ki magát. Az egész esszenciáját a trópusi ritmusok adják, amit nagyban befolyásol a frontember spanyol származása.

Tavaly Groningenben, a Eurosonic Fesztiválon barátkozott össze a rendező és az operatőr a zenekarral. Szőke Barna saját bevallása szerint ráadásul igencsak szkeptikusan állt először hozzájuk.

„Én a Veszprémi Utcazene Fesztiválon láttam őket először, akkor nem tetszett a zene, amit csináltak, ellenben olyan lazaság áradt a kis csapatból, hogy csak pislogtam, és amikor megtudtam, hogy milyen fiatalok. Bevallom, még kicsit irigy is lettem (jó magyar zenész szokás szerint) , hogy nemá’, ilyen fiatalok és ekkora a közönségük? Ezt hogy? Miután megjelent az első lemezük, már rajongó lettem, és mai napig szeretem a zenéjüket.”

Az elmúlt másfél évben több száz gigányi és sok-sok órányi nyersanyag gyűlt össze. A készítők mindenhová követték a zenekart, de vannak jelentek – mint például a tavaszi erdélyi turné -, amiket Henriék saját maguk vettek fel – ezek a rendező szerint a legőszintébb és legerősebb képsorok lettek.

A film tehát nem csak a kulisszák mögé enged betekintést, de egy kivételes sorsú, sokszor fura figurának vélt multiinstrumentalista tehetséget és az ő alkotási folyamatát mutatja be.

„ A legjobb pillanat nekem az volt, mikor Henrinél forgattunk egy fél napot. Befejeztük forgatást és már éppen indultunk volna, akkor Henri leült zongorájához és elkezdett játszani csak úgy. Baromi jól szólt, úgyhogy gyorsan bekapcsoltuk kamerát és felvettük. Ez egy megismételhetetlen pillanat volt, ami remélem majd a filmen is átjön.” – emlékszik vissza Szilli Tamás.

Vajon miért sikeres a zenekar itthon? A dalok miatt? Az energiájuk miatt? Vagy a frontember, Henri karizmája és színpadi jelenléte az, ami tömegeket vonz? Mások ennyi idősen szoktak zenekart alapítani. Ők pedig már túl vannak a hatodik teltházas szülinapi bulijukon.

A film július 12-én 17.30-kor debütál a Bánkitó Fesztiválon, a Polgármesteri Hivatalban.

 

Sajtóanyag: Fran Palermo

Kapcsolódó

Lost Frequencies: Like I Love You - dalpremier Hír

Két mega-slágert is leszállított az elmúlt hónapokban Belgium number one DJ-je: a „Crazy” és a Jame Blunt közreműködésével készített „Melody” egyaránt learatta a babérokat a slágerlistákon. A szemüveges producer azonban nem dőlt hátra, hanem máris egy új dallal jelentkezett. Alig négy éve hozta k

The Devil's Trade: Your Own Hell - klippremier Hír

Szeptember 28-án jelenik meg „What Happened To The Little Blind Crow” címmel az új The Devil’s Trade lemez – ennek előfutáraként érkezett ma egy új videó. Makó Dávid (HAW, ex-Stereochrist) akusztikus folk/blues szólóprodukciója, a The Devil's Trade új albuma a német Golden Antenna Records gondozá

Eurosonic 2019 - az Apey & the Pea is ott lesz Hollandiában Hír

Ma már a legtöbb fesztiválélet- és zenekövetőnek ismerős a holland Eurosonic Noorderslag (ESNS), hiszen a rendezvény amellett, hogy a kontinens showcase életének egyik legfontosabb eseménye, a European Festival Awards gála otthona is. Az esemény igazi sarokköve az európai zeneiparnak, így mindenké

HolyChicks: Holnaptól - dalpremier Hír

Sokszínűség kívül-belül! Ezt támasztja alá a HolyChicks legújabb dala, a „Holnaptól”, amely a jól megszokott rock-hangzás helyett az elektro-pop jegyeit hordozza. A lányok legújabb megjelenése az elengedésről szól, amelyben egy régi affért elevenítenek fel gondolatban. „Talán mindenkinek az életé