A tapas mánia elérte a Bazilikát - megnyílt a Tapassio Cikk

Hirdetés

A Bazilika mellett nyitott meg Budapest legújabb étterme a Tapassio, ahol olasz-magyar-spanyol séfgárda állított össze különleges tapas kínálatot és remélik, hogy a „minifogásokkal” az egymással osztozás örömét is átadják a hozzájuk érkezőknek. A tapas-kóstolásnál ugyanis kevés finomabb és szórakoztatóbb szokás létezik.

A Tapassio ötlete éveken át érlelődött, amíg a körülmények úgy hozták, hogy a két tulajdonos végre megvalósíthatta az elképzelését. Kártyás Mihály és Vermes Áron szakmai ismeretsége még húsz évvel ezelőtt kezdődött. Azóta a fővárosi éttermek krémjében gyűjtöttek tapasztalatokat, illetve külföldön: Áron évekig működtetett éttermet Barcelonában, itthon pedig a Hachapuri étterem vezetője volt. Mihály Cipruson illetve a Bermudákon élt évekig, míg itthon olyan, a gourmet közönség előtt jól ismert helyek működtetésében vett részt, mint a Kollázs, a Da Mario étterem. A nemzetközi kalandok a két szakember számára ugyanoda vezettek: minden vágyuk lett itthon is meghonosítani azt az étkezési kultúrát, amit elsősorban a mediterrán országokban tapasztaltak meg. Hogy miről is beszélünk pontosan?

„A közös étkezés, a megosztás öröméről! A katalán közösségtől az arab világig mindenütt azt láttuk, hogy az asztalon lévő fogások közösen kerülnek elfogyasztásra, mindenki mindenből vehet. Nagyon szimpatikus számunkra ez az étkezési kultúra, amely már a módjából adódóan is közelíti azokat, akik az asztal mellett ülnek: legyen szó egy baráti körről, egy párról vagy akár üzlettársakról” – sorolja Vermes Áron. A Hercegprímás utcában nyílt Tapassioban tehát természetes, hogy a fogásokat megosztjuk egymással: mindenki mindenbe belekóstol, osztozunk az ízélményen, együtt értékeljük az ételeket. Miért is érnénk be egy-egy fogással, ha akár tízfélét is végigkóstolhatunk?

Ízelítők különböző tájakról

Ám az emberközeli hozzáállás mellett van még egy cél, ami végig ott lebegett a két alapító szeme előtt: olyan tapas-étterem megvalósítására törekedtek, ami a maga nemében páratlan! Áron már Barcelonában is örömmel tapasztalta, hogy amikor magyaros fogásokat vezetett be fuzionális konyhájú éttermében, a helyiek épp olyan előszeretettel fogyasztották őket, mint a spanyol fogásokat. A Tapassio ötvözi a magyar, spanyol és olasz ízeket, de tervben van egyéb nemzeti konyhák ételeinek bemutatása is.

„A vendégek jelenleg 45 tapas közül választhatnak, ehhez jön még a desszertsor, és a kínálatunk csak egyre bővül. Van külön „magyar vacsora” menüsorunk, aminek köszönhetően a külföldi vendégek egyszerre 6-8 magyar specialitásból is ízelítőt kaphatnak. A merészebbeknek állítottuk össze a „Trust the chef” menüsort, ha ezt választják, teljességgel a séf ízlésére bízzák magukat” – meséli Kártyás Mihály.

Hamisítatlan Joselito sonka

Az étlapon helyet kap portói libamáj, tokaszalonnába göngyölt királyrák, patatas bravas, tőkehal, tengeri süllő, polip, Szent Jakab kagyló, spanyol sonka ízelítő, és még hosszan sorolhatnánk. Az Ibérico válogatás tálon kizárólag Joselito, a világ legjobbjának tartott cég termékei találhatók. A megalkuvás nélküli ragaszkodást a minőséghez jól mutatja például, hogy az étlapon nemcsak „sajttál” szerepel, de tételesen felsorolva melyek azok a sajtok amelyek kiválasztásra kerültek. A kínálatot különleges borsor egészíti ki, ahol a mindenki számára elérhetőtől a luxuskategóriáig bárki megtalálja a kedvére valót. Különösen büszkék a rendkívül hosszan érlelhető bio és természetes tételekre, a Lenkey illetve Malatinszky pincészetekből. Azoknak sem kell aggódniuk, akik nem akarnak mélyen a pénztárcájukba nyúlni: a hely kedvező árú, háromfogásos ebédmenüvel várja a déli órákban betérőket.

A Tapassio belső tere hangulatos, Enyvvári Péter díszlettervező kreativitását dicséri. Ismerősen csenghet a vezető séf, Alessandro Smanio neve is, hiszen korábban a TV2 Akadémia Itália c. műsorában láthattuk. A fogások minőségére pedig a színes, olasz-magyar-spanyol séfgárda mellett természetesen garanciát adnak az szezonális, minőségi alapanyagok is.

A Tapassioban már a szilveszter is teltházzal zajlott, és az újévben sokak szívébe férkőzhet be ez az elérhető áron, különleges kulináris élményeket biztosító étterem, ami romantikus esték, nagy baráti beszélgetések, felszabadult összejövetelek színhelye lehet, és ahol a jó pillanatok mellett a közös étkezés örömében is osztozhatunk.

Tapassio étterem további információk és asztalfoglalás >>>

 

Tapassio

Kapcsolódó

Kaliforniai hangulatú pizzázóval gazdagodik az Erzsébet tér Cikk

Caza Pizzabar A főváros újabb ikonikus helye lehet a Caza Pizzabar, az első olyan étterem Budapesten, ahol igazi, kaliforniai recept alapján készül a pizza. Ugyanakkor ez a recept a Caza esetében nemcsak az elkészítés módját jelenti: a Caza az USA nyugati partján uralkodó mentalitást is magával hozza, könnyedsé

Egy falat Izrael a 7. kerületben - megnyílt a Gólem Kávézó Cikk

Gólem Kávézó - sütemény A Király utcát és a Klauzál teret összekötő apró Csányi utcában nyílt kávézóval izgalmas színnel bővült Budapest gasztronómiai-kulturális palettája. Különleges szendvicsek, kencék, babkák és sok-sok közel-keleti íz Erzsébetváros szívében. A kávézó az októberben megnyílt Gólem Színház és Zsidó Elő

Újjászületett a Cupákos: megnyitott a Dobka étterem! Cikk

Dobka enteriőr Sokak kedvence volt az elmúlt három évben a Cupákos, az idők azonban változnak és egyre nagyobb az igény a könnyedebb ételekre is. Természetesen Tasnádi Ákos séf is a legújabb trendekhez igazodva alakítja fogásait, és már az elmúlt hónapokban is sokat változott a Cupákos kínálata, most pedig új kö

Yolo Bistro, a nyakkendős gyorsétterem Cikk

Hiánypótló egészséges gyorsétterem nyílt ősszel a budapesti Árkádban. A Yolo Bistro által kínált ételek közül a legtöbb diétába illeszthető, mégis finom, ráadásul olyan adagokat kínálnak, amitől biztosan jól laknak a vendégek. Kiss Gábor, a vendéglátóhely séfje arról beszélt, látványkonyhában kész