Jó hangulatban telt az első Somlói Borászbál Hír
Hirdetés
A borvidéken január végén első alkalommal rendezték meg hagyományteremtő céllal a Somlói Borászbált. A hajnalig tartó, jókedvű és elegáns rendezvényen a somlói borok mellett fontos szerepet kapott a gasztronómia, a zene és a tánc is.
A helyi borászokat ugyan összefűzi a munkakapcsolat, szakmai rendezvényeken, borkóstolókon, borversenyeken sokszor találkoznak, de fontosnak érezték, hogy kötetlenül is időt töltsenek együtt. A farsangi időszakban pedig mi más lehetne ennek a legjobb kerete, mint egy bál. A Kreinbacher Birtokon gyűltek össze a borászok és vendégeik, ahol Baráth Sándor, a Nagy-Somlói borvidék hegyközségi elnökének megnyitója után kezdetét vette a vacsora és a borkóstolás, izgalmat csempészett az estébe a tombola, majd hajnali kettőig tartott a zene és a tánc. Az utolsóként távozók természetesen a borvidék fiataljai voltak.
„Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre ezt az eseményt – meséli Baráth Sándor. Telt házunk volt, és a résztvevők visszajelzései alapján is sikeresnek bizonyult az első bálunk itt, a Somló hegyen. Bár nem a szigorú szakmai munka volt most előtérben, azért nem tudtunk kibújni a bőrünkből, így a borlapon minden pincészettől szerepelt egy-egy tétel, amit a vendégek és a borászok meg tudtak kóstolni.”
A vacsoramenüt a Kreinbacher Birtok séfje, Toldi József állította össze, a fogások kitalálásakor természetesen fontos szempont volt, hogy jól passzoljanak hozzájuk a somlói borok.
Előételnek füstölt libamell volt lilahagyma-lekvárral, savanyított zöldségekkel és kaláccsal, majd tanyasi tyúklevest tálaltak zöldségekkel és macesszel. A bőrös karajhoz puliszkával, káposztával és citromos burgonyával például egy határozott savgerincű, testes somlói juhfarkot párosítottak, ami szépen kiegyensúlyozta a hús zsírosságát. Majd a desszert, egy málnás-pisztáciás panna cotta zárta a vacsorát.
A következő Somlói Borászbálnak már az időpontja is megvan: 2020. január 25-én gyűlnek össze megint a borászok, hogy újra ilyen vidáman kezdjenek neki az új évnek.
Fotók: Nagy Gábor
Somlói Borászbál
Kapcsolódó
Szegedre érkeznek a világ legjobb hőlégballonosai Hír
A világ több, mint harminc országából érkező, száznál is több hőlégballon színezi be Szeged egét szeptember 8-14. között, a hőlégballonozás legnagyobb világversenyén, az idén 25. alkalommal jelentkező Hőlégballon Világbajnokságon. Ég és föld között csendben haladó, hatalmas és sokszínű hőlégballo
Melyik a sör legnépszerűbb fűszere? Május 25-én (ez is) kiderül! Hír
Május 25-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén a különleges fűszerekkel készülő sörök lesznek a középpontban. Ahogy azt a sörkedvelők az elmúlt négy évben már megszokhatták, tavasszal újra megnyitnak
Még több koncerttel és megújult nagyszínpaddal vár idén a siófoki Plázs Hír
Megérkeztek az első hírek a balatoni nyár epicentrumának számító, immár 9. évébe lépő siófoki Plázsról. Idén a tavalyinál is hosszabb szezonra, ebből következően pedig még több élvonalbeli fellépőre és “átbulizott” hétvégére számíthatunk. A technikailag és külsőleg is teljesen megújult, fesztivál
2024. április 6-án megnyílt a 3. Mini ARC kiállítás Szegeden Hír
A 3. Mini ARC kiállítás – Szeged a II. SZEGEDI CIVIL KONFERENCIA keretében nyílt meg. A megnyitón Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Kozma József, Szeged Város Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke, Bakos Gábor