Önkéntes régészek leleteiből nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban Hír

Kincset Érő Közösség kiállítás

Hirdetés

Árpád- és hun-kori aranyleletek, csatok, edények, sőt egy 70 kilogrammos római kilométerkő is látható a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, időszaki kiállításában. A "Kincset Érő Közösség" tárlata az intézmény Közösségi Régészeti Programjában részt vevő önkéntesek előtt tiszteleg. A kezdeményezés 2017-ben indult munkacsoportként, mára már több mint 200 aktív tagja van, akik az ország minden tájegységéből képviseltetik magukat, korra, nemre, foglalkozásra való tekintet nélkül. A Magyar Nemzeti Múzeum olyan leleteket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek segítségük nélkül sosem kerültek volna elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák. A kiállítás szeptember 4-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

A Kincset Érő Közösség című kiállítás 24 olyan leletegyüttest mutat be, amelyeket, egy-két kivételtől eltekintve, korábban még sosem láthatott a közönség. A legfontosabbak között érdemes megemlíteni a nyergesújfalui hun áldozati aranyleleteket, melyekben csatok és különféle veretek mellett többek között egy aranyozott ezüst nyeregveret is található. A kisbárkányi Árpád-kori temető gazdag leletanyaga mellett több sírt is bemutat a kiállítás. A több mint 400 tárgy az őskortól a 18. századig kalauzolja a látogatókat. A legkisebb tárgy alig egy négyzetcentiméter, a legnagyobb egy Római mérföldkő, mely több mint 70 kilogrammot nyom.

A kiállítást Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár (EMMI) nyitotta meg, aki kiemelte, amíg vannak olyan közösségek, akik nemzeti kultúránk múltjának, hagyományainak kutatásával és ápolásával foglalkoznak, addig nyugodtak lehetünk a magyarság jövőjét illetően.

A kiállításnak kettős célja van: egyrészt szeretné bemutatni a Közösségi Régészeti program eredményeit, tehát egy rendkívül gazdag tárgyegyüttest, másrészt pedig egyfajta főhajtás az önkéntesek előtt. Köszönetnyilvánítás a hóban, fagyban, nyári kánikulában végzett áldozatos munkáért, hiszen a múzeum olyan leleteket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek segítségük nélkül sosem kerültek volna elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák. A kiállítás a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja: a látogatók bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.

Rendőrség foglalta le az aranytárgyakat

A nógrádmegyeri éremkincs egy 119 db-os tallérlelet a 17. század elejéről, mely egy családi ház alapozása közben került elő. A tulajdonosnak köszönhetően az érméket szakszerűen tudták a régészek feltárni, akik az ásás közben még kilenc darab aranyérmét is találtak. A diósjenői aranylelet azonban sajnos egy hányatott sorsú, különleges tárgyegyüttes, melyet a rendőrség foglalt le. Az illegális keresőzés nyomán előkerült aranytárgyak egy részét menekülés közben a Dunába dobták. Ez jelentősen megnehezítette a régészek munkáját, sajnos kontextus nélkül kellett a tárgyakat feldolgozni, így a leletek tudományos értéke jelentősen csorbult.

Közösségi Régészeti Program

A közösségi régészet azt jelenti, hogy egy múzeum a szakembergárdája mellett önkéntesek közreműködésével folytat kutatást, tár fel régészeti lelőhelyeket és végzi el a tárgyak feldolgozását. A közösség tagjai mind civil foglalkozásúak, az önkénteskedés egyfajta hobbiként van jelen az életükben.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programja 2017-ben indult. Alapítását Vida István régész, az Éremtár munkatársa kezdeményezte, és az indulás óta mára már több mint háromszáz aktív önkéntes tagot számlál. A résztvevők csak tavaly több mint 1600 munkaórát dolgoztak le a feltárásoknál. Fontos megjegyezni, hogy a résztvevők tevékenysége nemcsak a terepi munkát, hanem sokszor a leletek feldolgozását, leltározását is segíti. A múzeum programja előkelő helyen szerepel a hasonló tevékenységet folytató szerveződések listáján mind a résztvevők számát, mind szervezettségét, mind pedig eredményeit tekintve. A tervek szerint a jövőben a program még nagyobb támogatást fog kapni az intézmény berkein belül. A kiállítás szeptember 4-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

 

Magyar Nemzeti Múzeum

Kapcsolódó

A humanista fotográfia magyar származású legendája a Capa Központban Hír

Nicolás Muller kiállítás 2022 - Capa Központ Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller, vagy ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós a szociofotográfiai iskola egyik alaptagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Fotográfiáin megkapó érzékenységgel hívta fel a figyelmet az élet

Október végéig látogatható a World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban Hír

World Press Photo kiállítás 2021 A World Press Photo a negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban! A világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás Magyarországon 2021. szeptember 24-től október 31-ig tekinthető meg. A kiállítás 151 felvételét nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporter 74470

Budapest FotóFesztivál 2021: augusztus 5-től Élet / Kép kiállítás a Kiscelli Múzeumban Hír

BPF 2021: ÉLET/KÉP a Kiscelli Múzeumban A fesztivál ezévi hivatalos időszaka május végén lezárult, ám saját szervezésű kiemelt kiállításunk a „rendkívüli helyzet” okán augusztusban nyílik a Kiscelli Múzeumban. A Budapest FotóFesztivál hagyományteremtő szándékkal minden évben közös gondolkozásra és alkotásra hívja a művészeket egy-egy k

A 900 éves premontrei rend története Magyarországon [kiállítás] Hír

premontrei rend kiállítás A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, vallási életnek, művészetnek és tudománynak is. Az évforduló