Megérkezett a József Attila Színház 2018/2019-es évadának programja Hír

Négy nagyszínpadi, egy stúdió- és egy beavató színházi bemutatóval készül következő évadában a József Attila Színház. Az előadásokat Csiszár Imre, Hargitai Iván, Quintus Konrád, Szente Vajk, Telihay Péter és Verebes István rendezi.

Hirdetés

A József Attila Színház a korábbi évekhez hasonlóan a 2018/2019-as évadban is igyekszik előadásaival estéről-estére olyan élményt adni nézőinek, amelyet magukkal vihetnek és felidézhetnek egy-egy színház nélkül töltött estén.

A repertoáron maradó előadások mellett a következő évadban a nagyszínpadon négy, a stúdióban egy bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított  beavató színházi programsorozat pedig újabb, immáron az ötödik produkcióval egészül ki. A színház művészeti vezetése az új évad műsortervének összeállításánál is arra törekedett, hogy a lehető legszélesebb közönség számára nyújtson tartalmas kikapcsolódást. Az igényes szórakozás jegyében az új előadások között – magyarországi bemutatóként – musicalt, zenés vígjátékot, „jutalomjátékot” és szerelmes históriát is láthat majd a közönség.

A nagyszínpadon elsőként, szeptember 29-től Dennis Martin Die Päpstin – A pápanő című musicalje látható Hargitai Iván rendezésében. A Donna W. Cross világhírű regénye nyomán készült musical időszámításunk szerint 814-ben játszódik, egy olyan korban, ahol a nőknek csak egy sorsuk lehet: dolgozni, sok-sok gyereket szülni, és fiatalon meghalni. De Johannának, az Ingelheim városában született fiatal nőnek mást diktál a hite. Van-e joga egy tehetséges nőnek karriert csinálni a X. vagy  XXI. században? Van-e lényegi különbség a nők X. és XXI. századi megítélése között?

Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című, egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye nyomán írt azonos címmel zenés vígjátékot Hamvai Kornél, Darvas Benedek és Varró Dániel. A december 8-án bemutatandó előadást a Színházban először bemutatkozó Szente Vajk rendezi. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, a minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt Grand Hotelben zajlik. Miközben a bárzenekar – akárcsak a Titanicon tenné – megállás nélkül játssza a Lagonda bluest: „Monszun dúl Lagondán, / ne váltson jegyet ide momentán.”

A 2019-es év első premierje január 26-án Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című jutalomjátéka lesz Görgey Gábor fordításában, Verebes István rendezésében. „Gerhart Hauptmann első darabja, amelyet huszonhétéves korában írt, negyvenkét évvel ezelőtt ilyen címmel került színre: Napfelkelte előtt. Most, hatvankilenc éves korában új darabot írt a költő. Új drámája egy öregember konfliktusát mutatja be felnőtt fiaival. És a darab címe — Naplemente előtt.” (8 Órai Újság, 10. 11. 1931.). A konfliktus látszólag Clausen tanácsos időskori fellángolása miatt robban ki, melyet egy fiatal tanítónő iránt érez, a mélyben azonban kicsinyes acsarkodás, hatalom- és vagyonféltés húzódik meg, mely szétterjedő mételyként gyilkolja a családot. Modernkori Lear király – annak minden nemessége nélkül.

A 2018/2019-es évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára március 9-én kerül sor. Szép Ernő Lila ákác című szerelmes históriáját Telihay Péter rendezi. Tóth Manci, a primadonnaálmokat szövögető kis varrónő a Városligetben, egy hatalmas lila akác alatt ismeri és szereti meg Csacsinszky Pált. Pali viszont Bizonyosné iránt érez lírai szerelmet, az úriasszony azonban csak játékszernek tekinti, és csapodár élvetegségével hamar kiábrándítja. A felejteni akaró Pali Angelusz úr kaszinójában talál rá az új táncos csillag Mancira. Mire rádöbben, hogy Manci hozta életébe a tiszta szerelmet és az ártatlan ifjúságot, a lányt már oroszországi turnéra viszi a vonat.

A Stúdióban október 12-én Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című színjátékát mutatják be két részben, Csiszár Imre rendezésében; a művet Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra. Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végig beszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti.

A Quintus Konrád által koordinált beavató színházi előadások sora Molière Tartuffe-jével bővül, illetve tovább folytatódik az immár hagyományosnak mondható Ádámok és Évák Ünnepe programsorozat is, amelynek keretében általános és középiskolai csoportok számára biztosít lehetőséget a színház a professzionális bemutatkozásra.

A József Attila Színház fontos feladatának tekinti a hazai vidéki színházak előadásainak meghívását, és folyamatosan helyet biztosít a határon túli magyar színházak számára a budapesti bemutatkozáshoz, ezzel is hozzájárulva ahhoz az értékőrző munkához, amit e teátrumok végeznek a határon túli magyarság anyanyelvének, kultúrájának megtartása érdekében. A hagyományokat követve a 2018/2019-es évadban is számtalan izgalmas és érdekes előadás talál ideiglenes otthonra az angyalföldi színházban.

Feketeszárú cseresznye

A József Attila Színház a következő évadban ismét műsorára tűzi Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét Kerényi Imre rendezésében. A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak. A szerb házaspár, Irina és Dusán házában gyakori vendég egy barát: a magyar főbíró, aki titokban szerelmes a ház asszonyába – nem viszonzatlanul. A történelem azonban az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen amikor Bácskában a szerbek átveszik a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell…

A Színház a darabbal 2018 júniusában egyhetes erdélyi turné keretében öt városban mutatja be a művet, amelynek főbb szerepeit Rékasi Károly, Nemcsák Károly, Pikai Gerda és Kocsis Judit alakítják.

Elképzelt találkozások

A fenti címmel kétnapos ingyenes, szakmai rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők május 27-én és 28-án, amelynek középpontjában három eddig be nem mutatott kortárs magyar darab áll.

Az első napon a délelőtti Sárkányölő Krisztián című gyerekdarab mellett 14 órától olvasópróbákon vehetnek részt a nézők, majd bepillantást nyerhetnek a Színház kelléktárába, fény- és hangstúdiójába, valamint díszletraktárába. Ezen a napon este 18 órától az egyik aznap próbált darab, Csáky Pál Egy nap az örökkévalóságból című stúdióelőadása tekinthető meg.

A második napon a másik két elkészült előadást láthatja a nagyérdemű: a Kiállítóteremben Szále László Fekete zongora című művét, a Nagyszínpadon pedig Szilágyi Andor Papp Laci és az éjszakai látogatók című darabját. Mindezek után a kétnapos programot egy szakmai beszélgetés zárja a rendezők, Szilágyi Andor, Telihay Péter és Verebes István részvételével.

Bérletek és kedvezmények

Az angyalföldi teátrum nézői számára a 2018/2019-as évadra megújult bérletkonstrukciókat kínál a premierbérlettől a gyerek- és stúdióbérleten át a szabadbérletig. A színház a jövőben is lehetőséget biztosít diákoknak, nyugdíjasoknak és a 13. kerületi lakosoknak 15% kedvezmény igénybevételére minden teljes árú jegy árából, emellett vidékről érkező csoportok számára utazási kedvezményt is nyújt.

 

Évadnyitás a József Attila Színházban

A 2018/2019-es évad hivatalos nyitását megelőzően a színház ismét bemutatkozik a Pozsonyi Pikniken szeptember 1-jén, ahol a nap folyamán több alkalommal ízelítőt ad repertoárjából a kis- és a nagyszínpadon is. Szeptember 15-én hagyományos Utcabáljára várja közönségét a színház, amelynek során egésznapos, ingyenes programok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a színház tereit, művészeit. A korábbi évekhez hűen a Színházak Éjszakájának programsorozatában is részt vesz a József Attila Színház szeptember 22-én, amelynek keretében megrendezi a II. Diák Slam Poetry versenyt is.

 

További részletek >>>

 

Sajtóanyag: József Attila Színház

Kapcsolódó

Ingyenes hálakoncerttel köszöni az egészségügyi dolgozók munkáját a Budai Szabadtéri Színház Hír

Budai Szabadtéri Színház nézőtér Ezer olyan ápolót, orvost, mentőst, kutatót hív meg és lát vendégül a Budai Szabadtéri Színház, akik az elmúlt hónapokat a frontvonalban töltötték a koronavírus elleni küzdelemben. A 2020. augusztus 31-én megrendezésre kerülő koncerten musical, operett és popénekesek lépnek fel – mindannyian ingye

Juhász Kata: Állatmesék - tánc, slam, opera, rap és swing a Jurányiban Hír

2020. február 29-én és március 29-én Juhász Kata koreográfus táncszínházi előadásában újra látható az Állatmesék a Jurányi Ház Grabó stúdiójában. A gyermekelőadás egy népszerű műfajt, az állatmeséket újítja meg. A hagyományosan társadalmi és erkölcsi mondanivalót hordozó történetek kortársi karakt

Június közepén megnyitja kapuit a Budai Szabadtéri Színház! Hír

A már jól ismert és bejáratott két szabadtéri színház - a Margitszigeti és a Városmajori - idén nyáron egy régi/új játszóhelyel egészül ki: megnyitja kapuit a Budai Szabadtéri Színház! A budai hegyek tetején, a volt csillebérci gyermektábor területén üzemelő színpad némi felújítás után egészen kü

Új musical kerül a HADART Színház műsorára Hír

Négy különleges bemutatóval készül az infokommunikációs akadálymentesítéssel játszó HADART Színház a 2018/2019-es évadra. HAVEROK, BULI, BON-BON - Szeretni belendülésigcímmel állítják színpadra új musicaljüket, amelyben 14 ismert BON-BON sláger csendül fel. A produkció különlegessége, hogy a neves