Megérkezett a József Attila Színház 2018/2019-es évadának programja Hír

Négy nagyszínpadi, egy stúdió- és egy beavató színházi bemutatóval készül következő évadában a József Attila Színház. Az előadásokat Csiszár Imre, Hargitai Iván, Quintus Konrád, Szente Vajk, Telihay Péter és Verebes István rendezi.

Hirdetés

A József Attila Színház a korábbi évekhez hasonlóan a 2018/2019-as évadban is igyekszik előadásaival estéről-estére olyan élményt adni nézőinek, amelyet magukkal vihetnek és felidézhetnek egy-egy színház nélkül töltött estén.

A repertoáron maradó előadások mellett a következő évadban a nagyszínpadon négy, a stúdióban egy bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított  beavató színházi programsorozat pedig újabb, immáron az ötödik produkcióval egészül ki. A színház művészeti vezetése az új évad műsortervének összeállításánál is arra törekedett, hogy a lehető legszélesebb közönség számára nyújtson tartalmas kikapcsolódást. Az igényes szórakozás jegyében az új előadások között – magyarországi bemutatóként – musicalt, zenés vígjátékot, „jutalomjátékot” és szerelmes históriát is láthat majd a közönség.

A nagyszínpadon elsőként, szeptember 29-től Dennis Martin Die Päpstin – A pápanő című musicalje látható Hargitai Iván rendezésében. A Donna W. Cross világhírű regénye nyomán készült musical időszámításunk szerint 814-ben játszódik, egy olyan korban, ahol a nőknek csak egy sorsuk lehet: dolgozni, sok-sok gyereket szülni, és fiatalon meghalni. De Johannának, az Ingelheim városában született fiatal nőnek mást diktál a hite. Van-e joga egy tehetséges nőnek karriert csinálni a X. vagy  XXI. században? Van-e lényegi különbség a nők X. és XXI. századi megítélése között?

Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című, egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye nyomán írt azonos címmel zenés vígjátékot Hamvai Kornél, Darvas Benedek és Varró Dániel. A december 8-án bemutatandó előadást a Színházban először bemutatkozó Szente Vajk rendezi. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, a minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt Grand Hotelben zajlik. Miközben a bárzenekar – akárcsak a Titanicon tenné – megállás nélkül játssza a Lagonda bluest: „Monszun dúl Lagondán, / ne váltson jegyet ide momentán.”

A 2019-es év első premierje január 26-án Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című jutalomjátéka lesz Görgey Gábor fordításában, Verebes István rendezésében. „Gerhart Hauptmann első darabja, amelyet huszonhétéves korában írt, negyvenkét évvel ezelőtt ilyen címmel került színre: Napfelkelte előtt. Most, hatvankilenc éves korában új darabot írt a költő. Új drámája egy öregember konfliktusát mutatja be felnőtt fiaival. És a darab címe — Naplemente előtt.” (8 Órai Újság, 10. 11. 1931.). A konfliktus látszólag Clausen tanácsos időskori fellángolása miatt robban ki, melyet egy fiatal tanítónő iránt érez, a mélyben azonban kicsinyes acsarkodás, hatalom- és vagyonféltés húzódik meg, mely szétterjedő mételyként gyilkolja a családot. Modernkori Lear király – annak minden nemessége nélkül.

A 2018/2019-es évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára március 9-én kerül sor. Szép Ernő Lila ákác című szerelmes históriáját Telihay Péter rendezi. Tóth Manci, a primadonnaálmokat szövögető kis varrónő a Városligetben, egy hatalmas lila akác alatt ismeri és szereti meg Csacsinszky Pált. Pali viszont Bizonyosné iránt érez lírai szerelmet, az úriasszony azonban csak játékszernek tekinti, és csapodár élvetegségével hamar kiábrándítja. A felejteni akaró Pali Angelusz úr kaszinójában talál rá az új táncos csillag Mancira. Mire rádöbben, hogy Manci hozta életébe a tiszta szerelmet és az ártatlan ifjúságot, a lányt már oroszországi turnéra viszi a vonat.

A Stúdióban október 12-én Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című színjátékát mutatják be két részben, Csiszár Imre rendezésében; a művet Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra. Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végig beszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti.

A Quintus Konrád által koordinált beavató színházi előadások sora Molière Tartuffe-jével bővül, illetve tovább folytatódik az immár hagyományosnak mondható Ádámok és Évák Ünnepe programsorozat is, amelynek keretében általános és középiskolai csoportok számára biztosít lehetőséget a színház a professzionális bemutatkozásra.

A József Attila Színház fontos feladatának tekinti a hazai vidéki színházak előadásainak meghívását, és folyamatosan helyet biztosít a határon túli magyar színházak számára a budapesti bemutatkozáshoz, ezzel is hozzájárulva ahhoz az értékőrző munkához, amit e teátrumok végeznek a határon túli magyarság anyanyelvének, kultúrájának megtartása érdekében. A hagyományokat követve a 2018/2019-es évadban is számtalan izgalmas és érdekes előadás talál ideiglenes otthonra az angyalföldi színházban.

Feketeszárú cseresznye

A József Attila Színház a következő évadban ismét műsorára tűzi Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét Kerényi Imre rendezésében. A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak. A szerb házaspár, Irina és Dusán házában gyakori vendég egy barát: a magyar főbíró, aki titokban szerelmes a ház asszonyába – nem viszonzatlanul. A történelem azonban az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen amikor Bácskában a szerbek átveszik a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell…

A Színház a darabbal 2018 júniusában egyhetes erdélyi turné keretében öt városban mutatja be a művet, amelynek főbb szerepeit Rékasi Károly, Nemcsák Károly, Pikai Gerda és Kocsis Judit alakítják.

Elképzelt találkozások

A fenti címmel kétnapos ingyenes, szakmai rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők május 27-én és 28-án, amelynek középpontjában három eddig be nem mutatott kortárs magyar darab áll.

Az első napon a délelőtti Sárkányölő Krisztián című gyerekdarab mellett 14 órától olvasópróbákon vehetnek részt a nézők, majd bepillantást nyerhetnek a Színház kelléktárába, fény- és hangstúdiójába, valamint díszletraktárába. Ezen a napon este 18 órától az egyik aznap próbált darab, Csáky Pál Egy nap az örökkévalóságból című stúdióelőadása tekinthető meg.

A második napon a másik két elkészült előadást láthatja a nagyérdemű: a Kiállítóteremben Szále László Fekete zongora című művét, a Nagyszínpadon pedig Szilágyi Andor Papp Laci és az éjszakai látogatók című darabját. Mindezek után a kétnapos programot egy szakmai beszélgetés zárja a rendezők, Szilágyi Andor, Telihay Péter és Verebes István részvételével.

Bérletek és kedvezmények

Az angyalföldi teátrum nézői számára a 2018/2019-as évadra megújult bérletkonstrukciókat kínál a premierbérlettől a gyerek- és stúdióbérleten át a szabadbérletig. A színház a jövőben is lehetőséget biztosít diákoknak, nyugdíjasoknak és a 13. kerületi lakosoknak 15% kedvezmény igénybevételére minden teljes árú jegy árából, emellett vidékről érkező csoportok számára utazási kedvezményt is nyújt.

 

Évadnyitás a József Attila Színházban

A 2018/2019-es évad hivatalos nyitását megelőzően a színház ismét bemutatkozik a Pozsonyi Pikniken szeptember 1-jén, ahol a nap folyamán több alkalommal ízelítőt ad repertoárjából a kis- és a nagyszínpadon is. Szeptember 15-én hagyományos Utcabáljára várja közönségét a színház, amelynek során egésznapos, ingyenes programok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a színház tereit, művészeit. A korábbi évekhez hűen a Színházak Éjszakájának programsorozatában is részt vesz a József Attila Színház szeptember 22-én, amelynek keretében megrendezi a II. Diák Slam Poetry versenyt is.

 

További részletek >>>

 

Sajtóanyag: József Attila Színház

Kapcsolódó

Június közepén megnyitja kapuit a Budai Szabadtéri Színház! Hír

A már jól ismert és bejáratott két szabadtéri színház - a Margitszigeti és a Városmajori - idén nyáron egy régi/új játszóhelyel egészül ki: megnyitja kapuit a Budai Szabadtéri Színház! A budai hegyek tetején, a volt csillebérci gyermektábor területén üzemelő színpad némi felújítás után egészen kü

Új musical kerül a HADART Színház műsorára Hír

Négy különleges bemutatóval készül az infokommunikációs akadálymentesítéssel játszó HADART Színház a 2018/2019-es évadra. HAVEROK, BULI, BON-BON - Szeretni belendülésigcímmel állítják színpadra új musicaljüket, amelyben 14 ismert BON-BON sláger csendül fel. A produkció különlegessége, hogy a neves

2018 végén ismét színpadon az Álomutazó! Hír

Idén évvégén újra színpadra kerül 2017 legnagyobb színpadi produkciója, az Álomutazó című családi mesemusical, benne Stohl Andrással, Szabó Győzővel, Schell Judittal, Ábel Anitával, Falusi Mariannal, Keresztes Ildikóval, Hajdu Steve-vel és sokan másokkal. A 2018-as előadás december 22-én és 23-án le

Indul a József Attila Színház 2017/2018-as évada Hír

Öt nagyszínpadi és három stúdióbemutatója mellett új beavató színházi produkcióval is készül a 2017/2018-as évadban a József Attila Színház társulata. Az előadásokat Böhm György, Csiszár Imre, Hargitai Iván, Quintus Konrád, Schlanger András, Szitás Barbara, Telihay Péter és Verebes István rendezi.