Egyáltalán nem mindegy, miből készül a forralt bor! Cikk

A  Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett az utcán  árusított forralt borok piacára is az idei téli vásárban. A színvonalat a Borháló  szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi  fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia.

Több tízezer liter vörösbort  szállít az idei téli vásári szezonban a budapesti Vörösmarty térre a Borháló Borkereskedés, nevét és jó hírét adva garanciaként azokhoz a forralt borokhoz,  amelyeket az ő receptúrája alapján, a szállítási és kimérési technológia  betartásával kínálnak a fővárosi vásárlóknak a karácsonyi forgatagban. A  Borháló forralt borát először az XXL Catering kiméréseiben lehet megkóstolni, a  Vörösmarty téren kívül a Bazilikánál is.

 „Hezitáltunk, belépjünk-e erre  a kaotikus piacra – mondja Elek Márton, a Borháló stratégiai igazgatója. – A  Sziget-fesztiválokon az utóbbi két évben rutint, sőt nevet szereztünk a garantált  minőségű, tömeges igényeket kielégítő, de a magyar borászkodás  reprezentálására, az országimázs építésére is alkalmas borok beszállításában. A  helyzet ott annyiban más, hogy a Sziget Kft. kizárólagos partnereként a teljes  szortimentről mi gondoskodhatunk, és úgy a felelősséget is könnyebb vállalni” –  mondja Elek. A forralt borok piaca ezzel szemben elég esetleges: a kiváló és  elfogadható italok szomszédságában néha agyoncukrozott alkoholos szörpöket  mérnek. Ezért döntött úgy a Borháló, hogy az általa szállított garantált  minőségű borok mellé fűszerkeveréket ad, és technológiát is ajánl.

A Borháló több tucat  partnerpincészettel tart munkakapcsolatot országszerte; az alapbort Kathona  Krisztián, a társaság beszerzési igazgatója kutatta fel. „Erős savgerincű,  reduktív bort választottunk, hiszen a forralt bor, a fröccshöz hasonlóan, víz  hozzáadásával készül. Ez a Tolnai borvidéken termett cabernet sauvignon ettől  sem rogyik össze, ugyanakkor önmagában nem túl karakteres, vagyis gond nélkül  képes befogadni a szegfűszeget és a többi hozzáadott fűszert” – mondja a  kereskedő.

A Borháló a fűszerezést sem  bízta a véletlenre. A forralt borok ízesítése széles skálán mozog a  borsos-tüzes férfias nedűktől a sangría típusú csajos-gyümölcsös változatokig;  a Borháló fűszerezése inkább a nőies vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy  markáns férfias vonást. A fűszer-összeállítás Tegzes Dániel, a neves  szentendrei „Fűszerész” kompozíciója. „Az elkészített forralt bort egy szigetes  vendéglátósokból álló szakértői panel tesztelte – jelzi Kathona Krisztián –, de  még az utolsó pillanatban, az XXL első utcai visszajelzései alapján is  módosítottunk az arányokon a minél jobb fogadtatás érdekében.”

A jó alapbor és az értő  fűszerezés mellett a harmadik minőségi garancia a Borháló technológiai  ajánlása. „Szép dolog a vásári üstök látványromantikája, csak éppen agyonüti az  ízeket” – véli Kathona Krisztián. A folyamatosan emelgetett fedő alól szökik a  szesz, a bor órákon át érintkezik a városi szmoggal, mindez a minőség rovására  megy. „Néha olyat is látni, hogy a hűlő üstnek jól alátüzelnek, és a bor forrásba  lendül. Pedig ennél ízgyilkosabb hibát elképzelni is nehéz: a szegfűszeg abban  a pillanatban elereszti keserű aromáit, és hazavágja az italt” – fogalmaz a  borkereskedő. A Borháló éppen ezért lehetőleg zárt rendszerű tartályos  csapolást kér a kereskedőktől. A forralt bor minősége ebben az esetben órák  múltán sem romlik, az ital a csőben melegszik fel, és pont megfelelő hőfokon  kerül a vásárló poharába.

 

Sajtóanyag: Borháló

Kapcsolódó tartalom