Remek évjárat nyitánya lehet 2017 első bora! Hír

Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es  szüret első bora – adja hírül a Borháló Borkereskedés. A büszke címet a Lisicza Borház Primőr Roséja viseli, egy reduktív technológiával erjesztett, alacsony  alkoholtartalmú, gyümölcsös rozé, a nyárutó méltó kísérője. A Borháló partnerborászai  és kereskedői szerint a 2017-es évjárat kiugróan jó lehet Magyarországon.

A csemege- és borszőlőként egyaránt termesztett néró szőlőfajtából készült  a 2017-es szüreti szezon első bora. A nagy szemű, húsos, erős színanyagú,  betegségeknek jól ellenálló korai fajtát augusztus 5-én szüretelte a Pécsi  borvidéken Lisicza Sándor, a Lisicza Borház borásza, 17-es mustfokkal. Ezt  követően reduktív eljárással 13 fokon erjesztették, augusztus közepén pedig már  derítették és szűrték a bort, hogy Lisicza Primőr Rosé néven ezekben a napokban  másfél literes magnumpalackos kiszerelésben a polcokra kerüljön országszerte a  Borháló üzleteiben.

„Könnyed nyári illatok, rózsa- és málnajegyek, markáns citrusosság jellemzi  ezt a rozét, pohárba töltve valóságos illatbomba – méltatja az év első borát  Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója. – Igaz, hogy még a  robusztusabb 2016-os rozék is erejük teljében vannak, ez a tétel azonban más:  nem az őszt idézi, hanem inkább a nyárutóhoz, az indián nyár hangulataihoz tartozik.  Lisicza néró rozéja és az előkészületben lévő, szeptember második felében üzletekbe  kerülő csabagyöngye a Várszegi Pincészettől ráadásul egy kiemelkedő évjárat  előhírnöke is lehet” – fogalmaz Kathona. 

S mi kell ahhoz, hogy így legyen? „Tavasszal és nyáron az időjárás, a  lokális jégkárokat nem számítva, ideális volt a szőlő számára Magyarország  valamennyi borvidékén. A későbbi szüretelésű fajták is egészségesek, szépen cukrosodnak;  a szüretet mindenhol időben, illetve ahol kevesebb volt a csapadék, a szokásosnál hamarabb tarthatják meg” – mondja a Borháló beszerzési igazgatója.

Ha a szeptember nem hoz sok  esőt vagy tartósan párás időt, és a hőingadozás is mérsékelt marad, a bogyók a  szüretig lassan még tovább érnek. „A mustfok is magas, ugyanakkor a savtartalom  is megvan: 2017-ből akár emlékezetes évjárat is válhat Magyarországon” –  erősíti meg a hallottakat Lisicza Sándor.  

A Borháló Borkereskedés teljes kínálata >>>

 

Kapcsolódó tartalom