Tánccal indul a nyár - május 27-én kezdődik a PLACCC Dance Cikk

PLACCC Dance fesztivál - Stern Lili

Hirdetés

A PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a PLACCC Dance - alkalmazkodva a járványügyi szabályozásokhoz- izgalmas köztéri és természeti helyszíneken kínál kikapcsolódási lehetőséget május 27. és július 2. között Budapesten. A közreműködő alkotók kreativitásának és innovativitásának köszönhetően sokszínű program született. Lesz podcast vezette séta, a nézők előadásában születő koreográfia vagy művészet és sport találkozásából létrejövő táncelőadás is. A kizárólag magyar alkotókkal induló PLACCC Dance produkcióiban kiemelt jelentőséget nyer a távolság, a természet és az ember viszonya, a klímaváltozás, disztópikus jövőképünk vagy akár a jelen iránti nosztalgia. A PLACCC Dance programjai többségében ingyenesek, de támogatói jegyeket válthat a közönség.

A PLACCC Fesztivál 2008 óta mutat be olyan művészeti alkotásokat, amelyek kimozdulnak a művészet hagyományos helyszíneiről, a színháztermekből és a galériákból. Az elmúlt csaknem másfél évtized alatt születettek emlékezetes produkciók a Blaha Lujza tértől a Csepel Művek gyártelepén és az egykori tévészékházon át egy mozgásban lévő teherautó platóján, egy elhagyatott úszómedencében és egy falmászó sportklubban, vagy éppen pécsi utcákon és lakásokban. A PLACCC Fesztivál idén tavasszal táncfókuszú különkiadással jelentkezik Budapesten, amelynek alkotói kreatív és innovatív módon alkalmazkodtak a jelenlegi helyzethez, a biztonságos távolságtartás követelményét nem akadályként, hanem lehetőségként felfogva hoznak létre köztéri alkotásokat. A művészek nagy nyitottsággal fordulnak a városi terek vagy a természeti környezet felé, és szívesen használják ki az úgynevezett helyspecifikus alkotásban rejlő lehetőségeket – akár már hosszabb ideje dolgoznak köztéren, akár esetleg első alkalommal vállalkoznak a színházterem elhagyására. A felkért művészek a járványhelyzethez alkalmazkodó előadásokkal készülnek, amelyek során a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a közreműködők és közönség biztonságára.

Mészáros Máté előadása, A távolság mechanikája a statikus és dinamikus testek között keletkező távolság jelenségét vizsgálja, a térben elhelyezkedő testek találkozásának variációit mutatja be, hogy ezáltal beindulhasson a szabad értelmezés lehetősége a nézőben. Az előadásnak ez esetben egy „Covid-biztos” változata valósul meg: a koreográfiák meghatározó mozdulatsorait köztéren megtalálható piktogramok segítségével maguk a „közönség” tagjai hajthatják végre önállóan, így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe lépve. A produkció folyamatosan látogatható, indulópont: Széllkapu, Millenáris Park (1027 Budapest, Margit körút)

Stern Lili NOWstalgy című előadása egy autonóm podcast ünnepség a szabadságról, a közösségről és az önállóságról. Milyen együtt lenni újra? Milyen magunkat megérteni és megérezni abban, ami körülvesz bennünket? Az előadás célja kötetlen, önálló, nonverbális játékba hívni az érdeklődő résztvevőket és így közösségi élményt létrehozni. Az 50 percen séta a Hármashatárhegyi Repülőtérről indul és megadott időpontokban, május 28. és június 18. között, félóránként, maximum 10 fős turnusokban lehet bekapcsolódni, de az érdeklődők a megadott időpontokon kívül önállóan is bejárhatják a podcast útvonalát. Az előadás a Bethlen Téri Színházzal együttműködésben, a színház Ambíció tehetségprogramjában jött létre.

Thury Zita pályakezdő koreográfus Deep Impact című előadása a klímaváltozás kapcsán felmerülő egyéni és rendszerszintű felelősség kérdését járja körül, és az egyént nem kizárólag önállóan vizsgálja, hanem az egész részeként, így a hálózatos gondolkodás is előtérbe kerül. A köztéri előadásban a koreográfiát videómunka és kifejezetten a darab számára készülő, interjúkra támaszkodó hangterv háttér egészíti ki. A produkciót május 29-én láthatja a közönség a Nyugati téren, a Skála Metró áruház előtt.

A Franciaországban élő magyar táncos és koreográfus Horváth Brigitta Left behind című előadása a butoh-technikából és a „third landscape” (az ember által elhagyott és a természet által visszahódított területek) esztétikájából inspirálódik. Helyspecifikus táncprodukciója az ember és természet kölcsönös kapcsolatának átalakulásával és a „szépség” fogalmának tágításával foglalkozik. Az előadás május 30-án látható a 8. kerületi Szeszgyár u. 13. szám alatti telken.

A Hollow művészcsoport (Szeri Viktor, Páll Tamás, Muskovics Gyula) Summit című, hibrid műfajú előadásának köztéri változata immerzív technológiákat, valamint a koreográfia, a szerepjáték és a költészet eszközeit alkalmazva egy bolygószintű esemény eljövetelét vizionálja, amely radikálisan megváltoztatja a Földön az életkörülményeket. A Summit mintha már a 2019-es bemutatókor megjövendölte volna azt a bizonytalan és elkülönült létmódot, amellyel a Covid-19 kitörése óta világszerte szembesülünk. Az előadás június 6-án látható a Boráros téri aluljáróban.

A Ziggurat Project Unplugged című kültéri táncprodukció inspirációja a sziklamászás, mint mozdulatról mozdulatra kidolgozott aprólékos koreográfia, így olyan mozgásformák születnek, amelyek a tánc és a mászás határán állnak. A műfaji határokat áthidaló, a művészeten és a sporton átívelő, formabontó előadást június 2-án a budai Kecske-hegyen mutatják be a PLACCC Dance fesztiválon.

Placcc Dance további részletek >>>

 

Placcc Dance

Kapcsolódó

Siófokon lesz az első Nemzetközi Flamenco Fesztivál Cikk

Flamenco Fest 2022 Andalúzia házhoz jön - méghozzá a Balaton partjára! Világhírű flamenco táncművészek mellett bemutatkoznak hazai zenekarok is, akik olyan műfajokat képviselnek, melyek a flamencóval kölcsönösen hatnak egymásra. Délelőtt tánc- és gitárkurzuson vehetnek részt a flamenco szerelmesei, valamint ingyene

Szabad Táncház a Káli-medencében - Pünkösdkor is Kőfeszt! Cikk

Kőfeszt – a Szabad Táncház Augusztus első hetében már negyedik alkalommal lesz Kőfeszt -A nyugalom fesztiválja. Idén azonban a fesztiválon túl már nem csak annak kísérőprogramja, a havonta egy alkalommal megrendezett Folkklub várja az érdeklődőket, hiszen a pünkösdi hétvégén debütál a Kőfeszt – a Szabad Táncház elnevezésű n

Elindult a Magyar Breaktánc Szövetség Cikk

elindult a Magyar Breaktánc Szövetség Papíron megalakult és 2021-ben az érdemi munkát is megkezdi a Magyar Breaktánc Szövetség. A szövetség legfőbb célja a fiatalok elkallódásának megelőzése a break tánc sokoldalú kultúráján át. Emellett természetesen kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a break tánc 2024-ben debütál majd a párizsi

A test és az emlékezet fonődik össze Gergye Krisztián új összművészeti produkciójában Cikk

Gergye Krisztián: A test emlékezete A test emlékezete címmel mutatja be a Nemzeti Táncszínház október 27-én Gergye Krisztián legújabb összművészeti produkcióját, melynek látványvilágát a lengyel avantgárd legjelesebb képzőművészének alkotásai ihlették. A három táncosra és egy kilenctagú kórusra megálmodott mű zenéjét Zombola Péter s