Új dallal és klippel hangolódik a Budapest Parkos koncertre a hiperkarma Hír

 hiperkarma 221

Hirdetés

2021. augusztus 5-én van 21 éve, hogy először színpadra állt a hiperkarma. A hazai alternatív zene egyik legnagyobb hatású zenekara pedig nem is akárhogyan ünnepel: a jeles alkalomból egy vadonatúj dallal, illetve egy hozzá készült klippel jelentkezik, amelyet Bérczesi Robi saját maga rendezett. És itt még közel sincs vége, augusztus 12-én, születésnapi koncertjükön a Budapest Parkban ugyanis élőben is felcsendül A Falon Túl.

“Ez volt mind közül az első, a legszebb nyár” - emlékszik vissza a több mint két évtizeddel ezelőtti kezdetekre a hiperkarma frontembere, Bérczesi Robi. De nem csak a zenekar, hanem új daluk is rendkívül hosszú és kacskaringós utat járt be, A Falon Túl című szerzeményük története ugyanis tíz évvel ezelőtt indult. Az évek során rengeteg tempó- és szerkezeti váltáson esett át, mire elnyerte a mai, végső formáját. Abból a szempontból is különlegesnek számít, hogy itt az énekdallam lett készen elsőnek. Erről Bérczesi a következőképp mesél:

“Ez a nehezebbik módja a szövegírásnak, hiszen egy megírt dallam ritmusára írni jóval kevesebb szabadságot enged a szövegírónak. Sőt, sokáig valamiért úgy volt, hogy ennek a dalnak angol szövege lesz, amiről aztán letettem. "Another caravan is walking through another storm" - ez volt a refrén kezdő sora. Aztán az évek során összegyűlt hozzá kb. háromszor annyi szöveg, mint amennyi elfér a dalban, és ezekből ollóztam végül össze a végső változatot. A dalszövegtől nekem olyan érzésem van, mint amikor valaki fekszik a pszichiáternél a díványon, becsukja a szemét, és elkezd beszélni arról, amit a fejében lát.”

A Falon Túlhoz készült egy kisfilm is, amelyet Bérczesi maga jegyez, ez pedig sorban az ötödik saját rendezésű videója. Olyan klipet szeretett volna, ami pörgős, tőle kicsit szokatlan, és amiben végig a kamerába énekelve adja elő a dalt, hiszen az pont erről szól: egy szusszanás szünet sincsen benne, se szólók, se intró, se semmilyen más "szakmai rész", csak szöveg végig. Ebből a szempontból a hiperkarmába írt korai dalaihoz hasonlít. A videóban éppen ezért nincsen történet, csak hangulat van és mondandó, mert ahogy fogalmaz, neki ez az egész 100%-ban a dalról szól.

“Mindig is ódzkodtam attól, hogy szerepeljek a dalaim klipjeiben, mivel nem igazán érzek magamban színészi tehetséget. De a józanodásommal együtt ez a dolog is megváltozott, és úgy döntöttem, hogy ezentúl igenis kiállok a dalaim mellett, és odateszem melléjük az arcomat is.” - meséli.

A hiperkarma legutóbb 2019-ben jelentkezett lemezzel, a jövőben azonban szakítanak az albumformátummal, ezért kizárólag single-ökre számíthat tőlük a közönség. Ezek közül a legfrissebb A Falon Túl, amit élőben is meghallgathatunk az idei nyár legnagyobb szabású, születésnapi hiperkarma koncertjén, augusztus 12-én a Budapest Parkban, ahol a vendég a Kaukázus lesz.

hiperkarma koncert jegyek >>>

 

Budapest Park

Kapcsolódó

33 év után új dallal jelentkezett az F.O. System - Élőben január 28-án az Akváriumban hallhatjuk Hír

F.O. System Az F.O. System a ’90-es évek kultikus underground zenekara, akiknek egyetlen lemeze jelent meg és 1991-ben be is fejezték a közös zenélést. Most azonban megtörték a 33 éves csendet: itt az F.O. System vadonatúj dala, amelyet január 28-án, az Akvárium Klubban adnak elő először élőben! Az F.O. Syst

Elszigetelve a színpadon – megjelent Zalai Richard új dala Hír

Zalai Richard - Splendid Isolation A Splendid Isolation már a második bemutatott dal Zalai Richard januárban érkező új EP-jéről, egyúttal annak záródarabja. A könnyedebb, vidámabb hangvételű szerzemény ezúttal is a közönség előtt született és az akkor megélt, szabad, közös alkotás örömét adja vissza. A novemberben megjelent Back t

Megjelent a MORDÁI második nagylemeze Hír

Mordái A népzenei hagyományokat egészen egyedi módon pszichedelikus hangzással vegyítő, nemzetközileg is egyre elismertebb MORDÁI második nagylemeze most a streaming felületekre is megérkezett. Az albumot ugyanis egy egészen különleges kincsvadászat előzte meg: csak megadott koordinátákon lehetett meghal

Monstre videóval jelentkezett a budapesti Solidity Hír

Solidity - Masterpiece of a Stoned Heart A májusi HammerWorld magazin mellékleteként jelent meg a melodikus-progmetal úthenger Solidity Evolution of Prodigality című bemutatkozó nagylemeze. A négy részből álló címadó dal befejező tétele, a Masterpiece of a Stoned Heart kapott most méltó videót. A monstre klipről “Penge”, a zenekar front