Új dallal és klippel hangolódik a Budapest Parkos koncertre a hiperkarma Hír

 hiperkarma 221

Hirdetés

2021. augusztus 5-én van 21 éve, hogy először színpadra állt a hiperkarma. A hazai alternatív zene egyik legnagyobb hatású zenekara pedig nem is akárhogyan ünnepel: a jeles alkalomból egy vadonatúj dallal, illetve egy hozzá készült klippel jelentkezik, amelyet Bérczesi Robi saját maga rendezett. És itt még közel sincs vége, augusztus 12-én, születésnapi koncertjükön a Budapest Parkban ugyanis élőben is felcsendül A Falon Túl.

“Ez volt mind közül az első, a legszebb nyár” - emlékszik vissza a több mint két évtizeddel ezelőtti kezdetekre a hiperkarma frontembere, Bérczesi Robi. De nem csak a zenekar, hanem új daluk is rendkívül hosszú és kacskaringós utat járt be, A Falon Túl című szerzeményük története ugyanis tíz évvel ezelőtt indult. Az évek során rengeteg tempó- és szerkezeti váltáson esett át, mire elnyerte a mai, végső formáját. Abból a szempontból is különlegesnek számít, hogy itt az énekdallam lett készen elsőnek. Erről Bérczesi a következőképp mesél:

“Ez a nehezebbik módja a szövegírásnak, hiszen egy megírt dallam ritmusára írni jóval kevesebb szabadságot enged a szövegírónak. Sőt, sokáig valamiért úgy volt, hogy ennek a dalnak angol szövege lesz, amiről aztán letettem. "Another caravan is walking through another storm" - ez volt a refrén kezdő sora. Aztán az évek során összegyűlt hozzá kb. háromszor annyi szöveg, mint amennyi elfér a dalban, és ezekből ollóztam végül össze a végső változatot. A dalszövegtől nekem olyan érzésem van, mint amikor valaki fekszik a pszichiáternél a díványon, becsukja a szemét, és elkezd beszélni arról, amit a fejében lát.”

A Falon Túlhoz készült egy kisfilm is, amelyet Bérczesi maga jegyez, ez pedig sorban az ötödik saját rendezésű videója. Olyan klipet szeretett volna, ami pörgős, tőle kicsit szokatlan, és amiben végig a kamerába énekelve adja elő a dalt, hiszen az pont erről szól: egy szusszanás szünet sincsen benne, se szólók, se intró, se semmilyen más "szakmai rész", csak szöveg végig. Ebből a szempontból a hiperkarmába írt korai dalaihoz hasonlít. A videóban éppen ezért nincsen történet, csak hangulat van és mondandó, mert ahogy fogalmaz, neki ez az egész 100%-ban a dalról szól.

“Mindig is ódzkodtam attól, hogy szerepeljek a dalaim klipjeiben, mivel nem igazán érzek magamban színészi tehetséget. De a józanodásommal együtt ez a dolog is megváltozott, és úgy döntöttem, hogy ezentúl igenis kiállok a dalaim mellett, és odateszem melléjük az arcomat is.” - meséli.

A hiperkarma legutóbb 2019-ben jelentkezett lemezzel, a jövőben azonban szakítanak az albumformátummal, ezért kizárólag single-ökre számíthat tőlük a közönség. Ezek közül a legfrissebb A Falon Túl, amit élőben is meghallgathatunk az idei nyár legnagyobb szabású, születésnapi hiperkarma koncertjén, augusztus 12-én a Budapest Parkban, ahol a vendég a Kaukázus lesz.

hiperkarma koncert jegyek >>>

 

Budapest Park

Kapcsolódó

Sztárvendég és zúzda a Cloud 9+ legújabb klipjében Hír

Cloud 9+ - Zuhannék A Cloud 9+ most egy sötétebb témájú, mégis pörgős ütemű dallal jelentkezik, ráadásul nem is akárki szerepel a Zuhannék klipjében. A szerzemény a bezártság ideje alatt született, a szöveget a banda Bánki Benivel közösen alkotta meg. "A dal a múlt elől való menekülés, félelmeinkkel való küzdelem

Szombaton Alle Farben az Akvárium Klubban Hír

Alle Farben @ Akvárium Klub - 2021.11.24. Jellegzetes dance-pop hangzás, melodikus motívumok és felemelő basszusok: hazánk egyik kedvenc német lemezlovasa, Alle Farben érkezik november 27-én Budapest legnagyobb klubhelyszínére, hogy slágereivel az évben utoljára felrázza a fővárost. A berlini elektronikus zene képviselője, Alle Farben ne

Közös dalt készített az Ivan & The Parazol és a Carson Coma Hír

Ivan & The Parazol, Carson Coma: Kérdőjelek és a válaszok Kérdőjelek és a válaszok címmel közös dalt készített az Ivan & The Parazol és a Carson Coma. A rockzenében manapság szinte példa nélkülinek számító kollaborációban a két zenekar minden tagja részt vett. A klipben egy fordulatokkal teli, óriási pingpong-meccset dolgoznak fel, melyben összecsap

Megérkezett James Blunt best of albuma Hír

James Blunt – The Stars Beneath My Feet (2004-2021) A brit énekes-dalszerző, James Blunt best of albumával jelentkezik ’The Stars Beneath My Feet (2004-2021)’ címmel. A harminc dalból álló anyag felöleli a zenész 17 éves munkásságát. Az olyan nagy slágerek, mint a „You’re Beautiful” vagy a „Cold” mellett négy új szerzeményt is tartalmaz a kiadvány